News

Så undviker Öresundskraft fjärrvärmeläckor

Öresund

 

Även Helsingborg har tidigare drabbats av stora fjärrvärmeläckor. Där satsar man nu på teknik som så tidigt som möjligt ska upptäcka skador. Under 2015 ska alla de äldre fjärrvärmerören vara utrustade med så kallade läckband som ska upptäcka skador innan de leder till stora läckage som det i Lund.

Totalt finns 56 mil fjärrvärmerör nedgrävt under marken i Helsingborg. Värmen leds från bland annat Filbornaverket ut till närmare 50 000 helsingborgare. 2005 och 2013 drabbades Helsingborg av två stora läckor i fjärrvärmenätet, på 1600 respektive 1000 kubikmeter.

De största ledningarna är också de äldsta, med en teknik som är mer känslig för skador. De äldre rören ligger, precis som det skadade röret i i Lund, inneslutna i betongkulvertar. Totalt finns en mil rör i Helsingborg som är lagda med denna äldre teknik.Och betongen runt rören är känsliga för fukt utifrån. Läckande skarvar kan få de gamla rören att rosta.

– Nätet började byggas 1964 och nätet åldras. Vår största fiende är korrisionen, vatten utifrån som gör att rören rostar. Då  kommer fjärrvärmevattnet ut. Det är det vi försöker förebygga, säger Magnus Ohlsson planeringschef för fjärrvärmenätet på Öresundskraft.

För att förebygga den typ av läckor som 2005 och 2013 används både flygplan och tunna koppartrådar. Förra året fotograferade man Helsingborg från ett flygplan utrustad med en speciell värmekamera. Ljusa fält på fotona från värmekameran indikerar värme.

Vid överflygningen upptäcktes bland annat en okänd värmekälla under Planteringsvägen, på en plats där det fanns ett fjärrvärmerör. En inspektion på plats visade på utläckande fjärrvärmevatten. På samma sätt kan man använda en handhållen värmekamera.

Men det finns också betydligare enklare teknik för att upptäcka läckor i tid. Tre strömledande koppartrådar, i ett så kallat läckband är ett av dom främsta vapnen för att hitta fukten i tid. Vätan gör att det leds ström mellan koppartrådnarna och det sker en kortslutning och ett larm utlöses.

– Vi har ungeför 40 läckor per år. Från en liten till större läckor. Man kan aldrig säga att det inte kommer att hända. Men däremot försöker vi göra allting för att det inte ska hända, säger Magnus Ohlsson.

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.