Allt fler privatpersoner och företag vill få bättre koll på sin elförbrukning – och gärna i realtid. I höst lanseras WiP1 som förenklar denna process. Lanseringen är ett samarbete mellan IoT-leverantörerna Wideco och DNIL.

Med WiP1 kan användaren på bara en minut ansluta en LoRawan-baserad energimätare till sin elmätare. På så sätt visualisera energiförbrukningen i realtid – både momentan och ackumulerat, spänning och ström per fas, samt maximalt effektuttag för desamma.

Genom möjligheten att bevaka elförbrukningen i realtid kan fastighetsägaren göra medvetna justeringar av sin förbrukning för att spara el. Företaget DNIL har tagit fram produkten som kommer att marknadsföras och distribueras av Wideco. Jan-Åke Hedin är säljansvarig på DNIL och han ser fram emot samarbetet.

Energy Consumption Sensor

– Wideco satsar på att bli ledande inom ett segment där våra produkter passar bra in. Vi har dessutom samarbetat kring andra produkter tidigare och det har fungerat utmärkt, så vi ser fram emot att arbeta vidare med Wideco inom nya områden, säger Jan-Åke.

Fastighetsbolag är den stora målgruppen, där både DNIL och Wideco ser stor potential.

– Diskussionen kring energipriser går varm och i allt fler länder i Europa installeras nya smarta elmätare, vilket vittnar om stor efterfrågan på den här typen av innovation, säger Karl-Johan Wirfalk, vd på Wideco.

Den 13–14 september pågår Fastighetsmässan i Göteborg, och då finns det möjlighet att titta närmare på WiP1, som implementeras i Widecos produktportfölj under hösten.